Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Προοδευτικός Χώρος & Τοπική Αυτοδιοίκηση

.
1. Βρισκόμαστε σε μία ιστορική περίοδο για τη χώρα, διότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Βασικό συστατικά στοιχεία της αλλαγής που πρέπει να επιχειρήσουν οι δημιουργικές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας πρέπει κατά τη γνώμη μας να είναι τα ακόλουθα:

• Η δημιουργία ενός νέου αξιακού συστήματος
• Η στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, ως βασικού θεμελίου λίθου του νέου ιστορικού κύκλου στον οποίο εισέρχεται η χώρα.
• Η δημιουργία μίας ευρείας συμμαχίας των δημιουργικών δυνάμεων με προοδευτικό προσανατολισμό. Συμπαράταξη με αυτές της δυνάμεις της κοινωνίας αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα και στόχευση.
• Συνολική αλλαγή της αντίληψης που έχουμε για το Κράτος. Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη δημιουργεί συνθήκες συνολικής αλλαγής του διοικητικού μοντέλου και της αντίληψης της χώρας
• Η νέα δομή της αυτοδιοίκησης είναι αυτή στην οποία θα στηριχθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
.
2. Βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου που τελειώνει και των δυνάμεων και αντιλήψεων που την εξέφραζαν ήταν η βαρειά και κυρίαρχη παρουσία ενός πελατειακού, αναποτελεσματικού, γραφειοκρατικού, κεντρικού Κράτους,. Το Κράτος αυτό οφείλουμε όλοι να το αλλάξουμε, απελευθερώνοντας το πλήθος των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας μας. Το νέο Κράτος πρέπει να είναι κράτος στρατηγείο, με αποκεντρωμένες όλες τις τοπικές υποθέσεις στην Αυτοδιοίκηση.
.
3. Το πρόγραμμα Καλλικράτης αποτελεί κυρίως και πρωτευόντως μία προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Της αλλαγής της αντίληψης του Κράτους. Οι νέοι Δήμοι που θα δημιουργηθούν σε έξη μήνες, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται κυρίως από αυτή τη ριζικά μετασχηματιστική λειτουργία. Οι νέοι Δήμοι πρέπει να αποτελέσουν το πιο προχωρημένο στάδιο δημιουργικής αλλαγής του τοπικού Κράτους. Οι νέοι Δήμοι δεν μπορεί να αποτελέσουν χώρο των παλαιών αντιλήψεων, των παρωχημένων και πελατειακών πρακτικών, δεν μπορούν να γίνουν μικρά γραφειοκρατικά κέντρα πελατειακών αντιλήψεων. Αυτή είναι η κρίσιμη πολιτική συνιστώσα, με την οποία οφείλουμε να διακρίνουμε τις δυνάμεις σε συντηρητικές και προοδευτικές.
.
4. Οι νέοι Δήμοι θα αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του ευρύτερα προοδευτικού κοινωνικού στοιχείου και του ευρύτερα συντηρητικού. Για το λόγο αυτό –πέραν της στενά πολιτικής τοποθέτησης του καθενός – θα δούμε διατάξεις των συντηρητικών δυνάμεων, που αντιλαμβάνονται το νέο Δήμο ως ένα μεγαλύτερο λάφυρο, τους κοινωνικούς αγώνες ως σκηνοθετημένες σημαίες ευκαιρίας, τη γη ως πρώτη ύλη για περισσότερο τσιμέντο, την παιδεία ως προαύλιο χώρο μικροπολιτικών φιλοδοξιών, με πρώτη ύλη την ανέξοδη καθημερινή άλωση της παιδικής ψυχής.
.
5. Απέναντι σε αυτή τη διάθεση των προερχομένων από όλους τους πολιτικούς χώρους συντηρητικών δυνάμεων, δημιουργούμε μία ευρεία συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων, των νέων αντιλήψεων, με οδηγό μία τοπική κοινωνία ισονομίας, με στόχο μία ιδανική τοπική πολιτεία, όπου οι θεσμοί και όχι οι γνωριμίες θα καθορίζουν την πορεία κάθε υπόθεσης. Σύμμαχοί μας στον αγώνα που διαρκώς έρχεται και συνεχώς διεξάγεται είναι όλοι οι προοδευτικοί πολίτες όπου και αν βρίσκονται. Το πρόγραμμα Καλλικράτης είναι η αρχή, η έναρξη αυτού του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου