Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Βούλα - Βάρη - Βουλιαγμένη: Το Μέλλον της Περιοχής μας, στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

.
1. Η Απαίτηση της Κοινωνίας για Ένα Σύγχρονο Κράτος
Εάν θεωρήσουμε ότι το σύγχρονο κράτος και η σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν το κεντρικό πολιτικό ζητούμενο για τη χώρα μας, πρέπει αντιστοιχα να συνειδητοποιήσουμε ότι η έλλειψη του σύγχρονου κράτους και ότι αυτό αντιπροσωπεύει, συνιστά τη μεγαλύτερη ειδοποιό διαφορά μας από τις άλλες αναπτυγμένες χώρες. Η απαίτηση αυτή αποτελεί μία καθολική, πλειοψηφική, επιτακτική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας.

Το σύγχρονο Κράτος δομείται σε τρία επίπεδα:

Α. Κεντρικό επιτελικό κράτος, μικρό και ευέλικτο, που λειτουργεί αποκλειστικά για παραγωγή νόμων και κανόνων.
Β. Περιφερειακή αυτοδιοίκηση (Β Βαθμού), που έχει την ευθύνη της περιφερειακής ανάπτυξης.
Γ. Ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία βασικό σκοπό έχει την παροχή όλων των βασικών υπηρεσιών που χρειάζονται οι πολίτες για την εξασφάλιση των απαραίτητων τοπικών υποδομών που αποτελούν προϋπόθεση της τοπικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

2. Το Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Το πρόγραμμα Καλλικράτης συνεπάγεται μία νέα αντίληψη στην άσκηση της εξουσίας και αποτελεί μία υπόθεση όλων των δυνάμεων της χώρας. Η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση έχει ιστορικό χαρακτήρα και στρατηγική σημασία. Η μεταρρύθμιση αυτή θεωρούμε ότι αποτελεί μία σημαντική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, χωρίς την οποία δεν μπορεί να αλλάξει το παρακμιακό μοντέλο ανάπτυξης που βιώνουμε όλοι σήμερα.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της Δημοκρατίας, ο περιορισμός του ρόλου του κεντρικού κράτους, η συγκρότηση της ισχυρής Περιφέρειας και η επίλυση όλων των τοπικών υποθέσεων σε θεσμούς τοπικούς και όχι κεντρικούς, μέσα από μία σύγχρονη, λειτουργική και ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση.
Με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα υπάρξει μία σημαντική μεταφορά αρμοδιοτήτων του κεντρικού Κράτους προς την ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Αυτό θα αποτελέσει και το μέτρο της επιτυχίας της μεταρρυθμιστικής φιλοδοξίας του σχεδίου. Το σύνολο των θεμάτων, που αποτελούν τοπικές υποθέσεις – σύμφωνα με το Σύνταγμα - θα πρέπει να διευθετούνται και να επιλύονται πλέον σε τοπικό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμφωνούν με αυτή την μεταρρύθμιση, ενώ και οι μικρότερες δεν έχουν σοβαρές αντιρρήσεις.

3. Αρχές Δημοτικής Παρέμβασης
Προγραμματισμός της ανάπτυξης με βάση την αρχή της αειφορίας. Παραδίδουμε στις επόμενες γενιές ένα περιβάλλον και έναν κόσμο καλύτερο από ότι παραλαμβάνουμε.
Χωροταξία με βάση την φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής.
□ Απόλυτος σεβασμός και προστασία του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος
Ο τόπος ως πολιτισμός: Οφείλουμε να ζήσουμε τον τόπο μας ως πολιτισμό που παράγουμε και κατανοούμε.
□ Δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες
Αθλητισμός για όλους. Σύγχρονες και επαρκείς αθλητικές υποδομές.
Βελτίωση της ποιότητας ζωής

Οι σύγχρονοι Δήμοι οφείλουν να προστατεύουν και να αναδεικνύουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους για την εξυπηρέτηση κάθε πολίτη. Κυρίαρχη είναι η πλήρης εφαρμογή της αρχής της ισονομίας σε κάθε περίπτωση. Η προστασία του περιβάλλοντος, η απελευθέρωση των ακτών των παραλιακών πόλεων, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε, οι φιλικές προς το περιβάλλον συγκοινωνίες, η διαχείριση της κινητικότητας με σύγχρονο τρόπο, οι πόλεις με περισσότερους χώρους για τους πεζούς και τα παιδιά, αποτελούν βασικά ζητήματα με τα οποία πρέπει να αναμετρηθεί και να δώσει λύσεις κάθε τοπική πολιτική πρόταση. Και κυρίως πρέπει να πείσει για την ειλικρίνειά της, για την ικανότητά της, για την αξιοπιστία της και για τη συνέπεια των προσώπων της.

4. Ρήξη με Κάθε Μορφής Γραφειοκρατία και Πελατειακή Αντίληψη
Η εξυπηρέτηση των πολιτών, πέρα από γραφειοκρατικές και αδιαφανείς πρακτικές, θα βασίζεται σε ένα σύγχρονο ψηφιακό Δήμο, που θα παρέχει άμεσα τις υπηρεσίες που αναμένουν οι πολίτες, χωρίς πελατειακή διαπραγμάτευση με αυτούς. Πρέπει να δοθεί τέλος στην υφαρπαγή ψήφων και συνειδήσεων μέσω των εξυπηρετήσεων και των διαμεσολαβήσεων. Απόλυτα διαφανείς διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου