Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Κεντρικές Πολιτικές Διαφωνίες με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο

Η βασική πολιτική μας αντιπαράθεση με την πρόταση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου βρίσκεται στην άποψη που προωθεί για αλλαγή των χρήσεων γης στη ΒΟΥΛΑ, αλλά και γενικότερα με την άποψή του για περισσότερη εμπορευματοποίηση στην πόλη.

Πρόκειται για μείζονα πολιτική διαφωνία, ακριβώς στην πεμπτουσία της πολιτικής, που είναι η πολιτική γης. Διότι κάθε πολιτική στάση έχει αντιστοιχία στο χώρο. Η πολιτική από αυτή την άποψη αποτυπώνεται στο χώρο. Αποτυπώνεται στη σχέση μας με το ευρύτερο περιβάλλον.

Στην περιοχή των 3Β συγκρούονται κυρίως δύο αντιλήψεις για την οργάνωση του χώρου. Η αντίληψη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, εστιάζεται στην προσπάθεια να αλλάξουν οι χρήσεις γης, προκειμένου να αυξηθούν οι εμπορικές ζώνες, προκειμένου να μετατραπούν οι ελεύθεροι χώροι σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, που θα υποδεχθούν την αγοραστική δύναμη των κατοίκων.

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κάτοικοι αυτοί ήλθαν, εγκαταστάθηκαν και διαμένουν στην περιοχή, ακριβώς διότι ήταν αποκλειστικής κατοικίας. Διότι γνώριζαν ότι δίπλα τους δεν θα υπάρξουν μεγάλες εμπορικές χρήσεις.

Η αλλαγή των χρήσεων θα επιχειρηθεί πάνω στους μεγάλους οδικούς άξονες όλης της νέας πόλης, με αιχμή τη Βουλιαγμένης στο ύψος της ΒΟΥΛΑΣ και στους λίγους ελάχιστους ελεύθερους χώρους. Δηλαδή στις λίγες μεγάλες εκτάσεις που έχουν απομείνει στη Βούλα (π.χ. στο χώρο απέναντι από το Σκλαβενίτη, που είναι εκτός σχεδίου, σε όλο το μήκος της Βουλιαγμένης, κ.λ.π.). Η πολιτική αυτή στάση εκφράζεται κυρίως από το συνδυασμό του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, αλλά όχι μόνο από αυτόν. Προσοχή. Η προσπάθεια εμπορευματοποίησης έχει πολλούς συμμάχους κυρίως από την πλευρά των οικονομικών συμφερόντων, που ενδιαφέρονται για την πολεοδομική άλωση της πόλης και την εμπορευματοποίησή της εν συνεχεία.

Πρόκειται για μία οργανωμένη αντίληψη, που πρακτικά αλλοιώνει σημαντικά το χαρακτήρα της «κηπούπολης». Μετά την εφαρμογή της πρότασης Κωνσταντέλλου, θα αυξηθεί ή όχι το τσιμέντο; Θα αυξηθούν ή όχι τα αυτοκίνητα που θα επισκέπτονται τα νέα εμπορικά κέντρα που οραματίζονται;

Πιστεύω όμως ότι πολλοί που στηρίζουν την πρόταση Κωνσταντέλλου και ίσως και ο ίδιος, δεν αντιλαμβάνονται τη μεσοπρόθεσμη επίπτωση των αλλαγών χρήσης στην πόλη. Η αλλαγή χρήσεων που επαγγέλλονται, επί το εμπορικότερον, θα σημάνει την απαρχή ενός κύματος εμπορευματοποίησης. Τα πάσης φύσεως συμφέροντα θα αρχίσουν να πιέζουν για γενικότερες αλλαγές. Μία λογική κέντρου Γλυφάδας είναι προ των πυλών.

Εμείς, ο συνδυασμός ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ του Παναγιώτη Καπετανέα, παίρνουμε μία σαφή θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Υπερασπιζόμαστε την άποψη ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι χρήσεις γης της αποκλειστικής κατοικίας, παντού όπου προβλέπεται (δηλαδή και στη Βουλιαγμένης) και δεν θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να αλλάξουν. Γιαυτό μιλάμε για υπογειοποίηση της Βουλιαγμένης και δημιουργία πάρκου και πρασίνου.

Σεβόμαστε πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση τις οποίες δεν επιτρέπεται βλαπτική μεταβολή από την προτεραία κατάσταση. Αυτή είναι η μόνη προοδευτική προσέγγιση, που προστατεύει το χαρακτήρα της πόλης και προστατεύει ουσιαστικά το περιβάλλον.

Εάν επικρατήσει τελικά η άποψη του Γρ. Κωνσταντέλλου, μπορούμε να φαντασθούμε εμπορικά ή άλλα κέντρα στη Βουλιαγμένης, απέναντι από το Σκλαβενίτη, στη συμβολή Βουλιαγμένης και Παραλιακής και αλλού. Αυτό θα είναι η αρχή. Στη συνέχεια, θα υπάρξει ένα επόμενο κύμα εμπορευματοποίησης, που θα επηρεάσει συνολικά όλη την πόλη.

Η πρόταση αυτή φέρνει μαζί της περισσότερα αυτοκίνητα, περισσότερο θόρυβο, περισσότερο τσιμέντο.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Πολεοδομικός σχεδιασμός – Χρήσεις Γης. Πλήρης διαφωνία με την άποψη εμπορευματοποίησης.

Το πρόγραμμα του Γρηγόρη μιλάει για ένα νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στη ΒΟΥΛΑ (αλλά και σε όλη την περιοχή των 3Β), το οποίο θα κινηθεί στην κατεύθυνση χρήσεων εμπορικών «όπου υπάρχουν και όπου λειτουργούν» Τι ακριβώς θέλει να αλλάξει με το νέο ΓΠΣ; Προφανώς τις χρήσεις γης στους μεγάλους οδικούς άξονες και στους ελεύθερους χώρους.

Δηλαδή τις παράνομες χρήσεις, όπου υπάρχουν και λειτουργούν, θέλουν να τις κάνουν νόμιμες. Ο στόχος είναι προφανής. Ορίζουμε ως εμπορικές ζώνες, τις ζώνες όπου υπάρχουν και λειτουργούν χρήσεις τέτοιες, ανεξάρτητα αν είναι νόμιμες ή παράνομες!!!

Μακροπρόθεσμά αυτό μας διδάσκει μία κοινωνική απξίωση κάθε θεσμού και κάθε κανόνα.

Συνεπώς πρέπει να αναμένουμε ότι οι χρήσεις στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, που σύμφωνα με αποφάσεις του ΣΤΕ είναι αποκλειστικής κατοικίας, θα μετατραπούν σε εμπορικές χρήσεις. Δηλαδή προβλέπουν μία εμπορική Βουλιαγμένης. Και τι θα γίνει με τους κατοίκους γύρω από αυτήν; Θυμίζουμε ότι η Βουλιαγμένης, στο τμήμα της εντός ΒΟΥΛΑΣ, δεν έχει παράδρομο, όπως έχει η ΓΛΥΦΑΔΑ, διότι ακριβώς δεν προβλέπονταν εμπορικές δραστηριότητες.

Στην πρόταση αυτή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και των δυνάμεων που τον στηρίζουν είμαστε κάθετα αντίθετοι, διότι θα επηρεάσει βλαπτικά όλη την περιοχή, με καθημερινή συσσώρευση αυτοκινήτων και επισκεπτών και με μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

Ένταξη στο σχέδιο πόλης των τριών εκτός σχεδίου εκτάσεων στη ΒΟΥΛΑ(Απέναντι από Σκλεβενίτη, κ.λ.π.)

Το σχέδιο εμπορευματοποίησης περιλαμβάνει την ένταξη (προφανώς για εμπορευματοποίηση) όποιων μεγάλων χώρων έχουν μείνει στη ΒΟΥΛΑ.

Στις τρεις αυτές - από τις τελευταίες ελεύθερες εκτάσεις της Βούλας, με την ένταξη στο σχέδιο πόλης θα δημιουργηθούν νέα οικόπεδα και δημιουργηθούν νέα κτίσματα. Η εισφορά σε γη, στην οποία αναφέρεται η πρόταση Κωνσταντέλλου, δεν αρκεί για αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως ισχυρίζεται. Για το λόγο αυτό προβλέπει το αθλητικό κέντρο στην παραλιακή ζώνη.

Η δική μας πρόταση μιλάει για άμεσες απαλλοτριώσεις (απέναντι από το Σκλαβενίτη) και αποζημίωση των νομίμων δικαιούχων, σε απόλυτη συμφωνία με τη νομοθεσία. Στη θέση αυτή εμείς προβλέπουμε ήπιες αθλητικές χρήσεις. Προβλέπουμε πράσινο. Προβλέπουμε

Η πρότασή μας παράγει κοινόχρηστους δημόσιους χώρους και πράσινο για όλους. Η πρότασή μας σέβεται τους κατοίκους και προστατεύει το περιβάλλον. Η πρότασή τους παράγει ιδιωτικά εμπορικά κτίσματα και τσιμέντο.

Η σύγκριση και η κρίση ανήκει σε σας.

Υπογειοποιήσεις

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ: Η δική μας προσπάθεια θα κινηθεί στην κατεύθυνση υπογειοποίησης της Βουλιαγμενης και δημιουργίας κοινόχρηστου χώρου και πρασίνου πάνω από αυτήν. Ταυτόχρονα θα αναβαθμιστούν οι γύρω κατοικίες, καθώς θα εξαφανιστεί ο θόρυβος, ενώ θα δημιουργηθεί μία εκτεταμένη ζώνη πρασίνου μπροστά τους.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΥ: Πολύ προσεκτικά η πρόταση του Γρηγόρη μιλάει για υπογειοποίησεις στην παραλιακή λεωφόρο[1]. Δεν αναφέρει τίποτα για τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, γιατί εκεί βλέπουν την επόμενη ζώνη εμπορευματοποίησης της Πόλης. Εκεί θέλουν να επενδύσουν στην πρώτη φάση εμπορευματοποίησης της περιοχής μας.

Ρωτάμε: Συμφωνείτε με την υπογειοποίηση της Βουλιαγμένης. Διότι είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο κατακερματισμός της πόλης, σε ζώνη πάνω και σε ζώνη κάτω από τη Βουλιαγμένης.

Σέβεστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη Βουλιαγμένης;

Εμείς τις σεβόμαστε.

Αθλητικές εγκαταστάσεις στη Β’ Πλαζ

Στη διεκδίκηση της Β’ Πλαζ ΒΟΥΛΑΣ απέτυχε παταγωδώς και συνολικά - την τελευταία 12ετία ή 20ετία- η πλευρά που εξέφρασε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και η οποία διοίκησε το Δήμο της ΒΟΥΛΑΣ για περίπου 20 συναπτά έτη.

Εάν δεν μπόρεσαν να πάρουν τις πλαζ της πόλης μας, μιας πόλης δίπλα στη θάλασσα χωρίς θάλασσα, γιατί θα μπορέσουν να τις πάρουν τώρα;

Γιατί χωροθετεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις δίπλα στη θάλασσα; Επειδή οι άλλοι ελεύθεροι χώροι προβλέπονται για εμπορευματοποίηση.

KAΤΡΑΜΟΝΝΗΣΙ ή Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΛΑΣΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Στο πρόγραμμα Κωνσταντέλλου, για το Κατραμονήσι προβλέπεται «αξιοποίηση» με ΣΔΙΤ, μεταξύ Δήμου και Ιδιώτη. Ξέρουμε ότι με ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) γίνονται μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες απόπληρώνουν με τα έσοδα από τη χρήση τους τους ιδιώτες επενδυτές.

Ποια μεγάλη επένδυση φαντάζονται για το Κατραμονήσι;

Η μεγάλη αποτυχία της Δημοτικής Αρχής ΒΟΥΛΑΣ στο Γ’ Γυμνάσιο – Λύκειο και η έλλειψη προγραμματισμού.

H δημοτική αρχή της ΒΟΥΛΑΣ, απέτυχε να εξασφαλίσει χώρο για το Γ’ Γυμνάσιο – Λύκειο . Δεν γνώριζαν ότι μία πόλη 45.000 κατοίκων χρειάζεται περισσότερα δημόσια σχολεία; Να θυμίσουμε ότι η ΒΑΡΗ των 15.000 κατοίκων έχει και αυτή 2 Γυμνάσια - 2 Λύκεια.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ

Στο πρόγραμμα του Γρηγόρη γίνεται λόγος για συμμετοχικές διαδικασίες. Η πρακτική όμως που εφάρμοζε για τόσα χρόνια το Δημοτικό Συμβουλιο ΒΟΥΛΑΣ, διαψεύδει αυτήν την υπόσχεση. Απόδειξη συνιστά το ερώτημα των Συλλόγων της ΒΟΥΛΑΣ, που πρώτα από όλα ρώτησαν όλους του υποψηφίους, αν θα τους δίνουν το λόγο στα Δημοτικά Συμβούλια.

Εμείς πιστεύουμε στη συλλογικότητα. Καταγόμαστε από συλλογικές προσπάθειες. Στο Δήμο Βάρης, το παράδειγμα του οποίου πρέπει να ακολουθήσει ο νέος Δήμος των 3Β, ακούγονται ήδη όλες οι φωνές και όλες οι απόψεις. Πρέπει να διδαχθούμε όλοι μας, χωρίς προκαταλήψεις…

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ

Είναι προφανές ότι θέλουμε μια διαφορετική πόλη. Είναι σαφές ότι θέλουμε περισσότερο κοινόχρηστο χώρο. Περισσότερες δημόσιες υποδομές. Οι διαφορές μας από τις άλλες προτάσεις έχουν στρατηγικό και μόνιμο χαρακτήρα.

Παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μία διαρκή δέσμευση.

Ζητάμε να αλλάξουμε όλοι μαζί τη νέα πόλη.



[1] Βλ. Πρόγραμμα Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, σελ. 14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου